Kehribar Tesbih Nedir?

Kehribar Tesbih Nedir? -Tesbih Kenti

 

Kehribar tesbihler, doğanın milyonlarca yıl önceki mucizesi olan fosilleşmiş reçineden yapılan ve tarih boyunca hem estetik hem de şifalı özellikleriyle değer görmüş eşsiz aksesuarlardır. Günümüzde, sadece ibadet ve meditasyon için değil, aynı zamanda stres azaltma, enerji verme ve şifa amaçlı kullanımlarıyla da dikkat çekmektedir. Doğanın değerli kehribar taşlarından yapılmış kehribar tesbihler, tesbih severlerin nadide parçalarından biri oluyor. Bu blog yazısında, kehribar tesbihin büyüleyici dünyasına adım atacak, faydalarından, renklerinden, mitolojisinden, astrolojisinden, türlerinden ve bakımından bahsedeceğiz. Kehribarın büyüsü ve zarafetiyle tanışmaya hazır olun!

 

 

 

Kehribar Tesbih

 

Kehribar Taşı, çamgiller (pinaceae) familyasından bir çam türünün kendini iyileştirmek için kabuklarından salgıladığı reçinelerinin yaklaşık 25-50 milyon yıl içerisinde fosilleşmesiyle oluşmuş, Antik Çağlardan günümüze kadar birçok kültürde farklı amaçlar için kullanılmış değerli bir taştır. Yapışkan bir ağaç reçinesi olarak ortaya çıktığı için kehribar tesbihler bazen hayvan ve bitki materyallerini de kalıntı olarak içerir. Milyon yıllarca kehribarın içerisinde muhafaza edilen bu canlılar, kehribar tesbihleri daha özel ve değerli kılar. Bu yüzden, kehribar tesbihler koleksiyoncular tarafından oldukça tercih edilir. Doğal bir taş olan kehribar, genellikle sarı, kahverengi, yeşil ve bazen de mavi tonlarda bulunur. Genellikle Baltık Denizi etrafında bulunur. Statik elektrik üretme özelliğiyle bilim adamlarını da büyüleyen Kehribar Taşı eski zamanlardan beri çeşitli deneylerde kullanılmıştır. Ayrıca, Orta Çağ’da akıl hastalıkları, kulak hastalıkları, göz hastalıkları, ağrı kesici ve sakinleştirici ilaç olarak kullanılıyordu. Bunun yanı, sıra koku yapımında da kullanılmıştır. Kehribar tozu ve bal karışımının boğaz ve göz hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Damla Kehribar, Sıkma Kehribar, Ateş Kehribar gibi çeşitli türleri ve bununla beraber çeşitli renklere sahiptir.

 

 

Kehribar Tesbihin Faydaları

 

 

1. Kehribar Tesbihinin faydalarından en önemlisi ise stresi azaltması ve ruhsal dengeyi sağlamaktır.

2. Vücuttan negatif enerjiyi atma özelliği sayesinde depresyona karşı koruma sağlar ve pozitif bir ruh hali yaratmaya yardımcı olabilir.

3. Kehribarın doğal antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılır. Bu, ciltle temas ettiğinde küçük enfeksiyonları ve iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir.

4. Kehribarın, vücut ısısıyla temas ettiğinde içerdiği süksinik asit sayesinde doğal bir ağrı kesici etkisi olduğu düşünülür. Özellikle bebeklerde diş çıkarma ağrılarını hafifletmek için kehribar kolyeler kullanılmaktadır.

5. Meditasyon ve enerji çalışmaları sırasında da tercih edilen bir taştır.

6. Kehribarın, kişiye psikolojik rahatlama ve huzur verdiği düşünülür. Bu nedenle, kaygı ve depresyon gibi ruhsal durumların yönetiminde destekleyici olabilir.

7. Güçlü bir şifa ve temizleyici özelliği bulunduğundan kişiye hem ruhsal hem de bedensel açıdan yardımcı olur.

8. Elektrostatik özelliği ile vücut enerjisini yeniler ve kişinin enerjisinin yükselmesine yardımcı olur.

 

 

Kehribar Tesbihinin Renkleri

 

 

Kehribar tesbihleri, doğal ve organik yapılı bir reçine türünden yapıldığı için sarı, turuncu, yanık kırmızı veya bakır renkleri, hatta bazen krem veya beyaz renklerde karşımıza çıkabiliyor. Bazı Kehribar tesbih modelleri, orijinal olarak korunan bitki materyaline bağlı olarak yeşil veya hatta menekşe rengi olabilir. Kehribarın Tesbihlerin imza rengi olan bal rengi tesbihlerde de oldukça gördüğümüz ve insanı cezbeden bir görünüşe sahiptir. Eğer ki, mavi kehribar bulursanız, büyük olasılıkla Dominik'ten gelmiştir. Ancak, Baltık Kehribarı da aynı koyu mavi etkiye sahip olacak şekilde işlenmiştir.

 

 

Mitoloji


Belki de Amber hakkında en çok bilinmeyen gerçek, onun elektriksel özellikleridir. Kehribar bir kumaşa sürtüldüğünde statik enerji üreterek kıvılcımlar üretir ve küçük parçacıkları çeker. Bu nedenle Yunanlılar ona günümüz standartlarında elektriğin kelimesi haline gelen 'elektron' adını vermişlerdir. Yunanlılar ayrıca Amber'in her gece güneş denize düştüğünde kırılan güneş parçaları olduğunu düşünüyorlardı.

 

Atroloji 

 


Kehribar Taşı, gücü ve enerjisi nedeniyle Zodyak'ın birçok farklı burcu için değerli taş olarak sınıflandırılır.
Yengeç burcunun doğum taşıdır çünkü bulunduğu Kuzey Yarımküre'de yılın en güneşli ve en sıcak ayının enerjisini yansıttığı düşünülmektedir. Yengeç burcu 21 Haziran'dan (yaz gündönümü) 22 Temmuz'a kadar düşer. 
Ayrıca Boğa burcunun burç taşı olarak da listelendiğini görebilirsiniz. Kendi dünyevi kökenleri kapsamında doğa aşığı için uygun bir şekilde bu burca uyar ve hizalanır. 
Kehribardaki turuncu-altın renklerin fiziksel bedendeki yüksek enerjileri stabilize ettiği ve dolayısıyla Boğa burcunu sakinleştirerek, koruma ve denge sağlayarak etkilediği varsayılır.

 

 

Damla Kehribar Tesbih


Günümüzde nesli tükenmiş olan çam ağaçlarının aldıkları hasarları iyileştirmek için salgıladıkları reçinenin, milyon yıllar içerisinde fosilleşmesi sonucu oluşan Damla Kehribar Taşları doğallığı ve organikliğiyle dikkat çekmektedir. Damla kehribar, kehribarın daha nadir ve değerli bir formudur. Bu tesbihler, estetik görünümleri, hoş kokuları ve doğal enerjileri nedeniyle özellikle rağbet görmektedir. Damla kehribar tesbihin her bir taşı kendine has tır ve eşi benzeri olmaz. Bu yüzden çok değerlidirler. Damla kehribarın sarıdan kırmızıya, hatta yeşil tonlarına kadar farklı renkleri vardır. Her bir tesbih tanesi benzersizdir. Damla kehribar tesbihin doğal antibakteriyel özelliklere sahip olduğuna inanılır, bu da onu sağlık açısından tercih edilen bir malzeme yapar. Kehribarın doğal enerjisi ve şifa verici özellikleri olduğuna inanılır. Özellikle stres azaltıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Değerli ve fosil bir ürün olmasından ve %100 doğal olmasından kaynaklı fiyatı yüksek bir tesbih türüdür. Damla Kehribar Tesbihleri, metabolizmayı hızlandırır, sindirim ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 

 

 

Sıkma Kehribar Tesbih


Sıkma Kehribar, Bakelite Amber olarak da bilinen ve ilk başta sarı renkte bulunan zaman geçtikçe de daha koyu bir renk alan değerli taşlardır. Sıkma kehribar tesbih, doğal kehribarın toz haline getirilip belirli bir teknikle sıkıştırılarak (preslenerek) oluşturulan bir malzemeden yapılan tesbih türüdür. Genel olarak yapay reçine diye adlandırılan maddeden yapılmaktadır. Görünüm açısından normal kehribardan bir farkı yoktur fakat yapısı itibariyle farklı materyaller içermektedir. Üretiminde çok fazla ince işçilik bulunmadığından dolayı fiyatları diğer kehribarlara oranla daha uygun olmaktadır. Bu durum da, sıkma kehribar tesbihlerin diğer tesbihlere göre daha ekonomik bir alternatif olmasını sağlar. Sıkma kehribar tesbihler, geniş bir renk yelpazesi ve desen çeşitliliği sunar. Genellikle sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengi tonlarında bulunabilirler. Sıkma kehribar taşları, kişiyi stres ve sinirden uzak tutmakta olup, kişiye ruh sağlığı ve dinginlik kazandırmaktadır. Ayrıca sıkma kehribar taşları astım bronşit gibi göğüs hastalıkları için de şifa kaynağıdır.

 

 

Ateş Kehribar Tesbih


Ateş kehribarı doğal kehribar değildir. . Kehribar taşına benzerliği rengi ve parlaklığıdır. Ateş kehribar, kehribar taşı gibi çam ağaçları reçinesinden oluşmaz ve toprak altından çıkarılmaz. Çoğu kişi ateş kehribar tesbihlerin plastikten yapıldığını düşünse de, içeriğinde plastik bulunmamaktadır. Ateş kehribar tesbihler, damla kehribar tesbihler gibi doğal reçineye sahip olmadığından dolayı sentetik reçineden üretilir. Günümüzde son derece popüler olan bu kehribarın malzemesi usta kişilerin ellerinde takı ve aksesuar halini alır. Ateş kehribar son derece şık ve göz alıcıdır. Ateş kehribarın üretiminde genellikle ateşin tonları baz alınır; ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Daha çok kırmızı renkte üretilmekle birlikte mavi, yeşil ve mor gibi renklere sahip olarak da bulunur. Hafif olmaları, uzun süre kullanıma uygundur ve kolay taşınabilir. Ateş kehribar tesbihleri kullandıkça rengi ateş gibi kızarır. En belirgin ve kendini diğerlerinden ayıran özelliği budur. Ateş kehribar tesbihler, enerji dengeleme ve ruhsal huzur sağlama özellikleri ile bilinir. Stresi azaltır ve meditasyon sırasında kullanıldığında odaklanmayı artırır.

 

 

Kehribar Tesbih Bakımı

 

Kehribar tesbih çok hassas ve özen isteyen bir tesbih türüdür. Kolayca çizilir (tırnaklarınıza dikkat edin!) ve kimyasallardan, aşındırıcılardan, asitlerden, kostik solüsyonlardan, alkolden ve parfümden etkilenir. Ayrıca yanıcıdır ve doğrudan alevle tutuşabilir. Buharlı pişiriciler, sıcak su ve ultrasonik temizleyiciler bu cevhere zarar verebilir. Bu yüzden kehribar tesbihlerinizi bu tür ortamlarda kullanmamaya özen gösterin. Kehribar Tesbihleri temizlemek için yumuşak sabun, oda sıcaklığında musluk suyu ve çok yumuşak bir bez kullanabilirsiniz. Bezle temizlerken çok sert darbeler uygulamamaya özen gösteriniz. Aksi taktirde kehribar tesbihiniz üzerinde hasarlar bırakabilirsiniz. Aşırı güneşten kaçının. Aşırı güneş kehribar tesbihin renginin solmasına sebebiyet verebilir. Düzenli olarak çeşitli yağlar veya solüsyonlar kullanabilirsiniz. Bu, taşlarınızın parlamasını ve kalitesini korumasını sağlar. Kehribar tesbihlerinizi düzenli olarak kullanın ve bakımını yapın. Bu rutin sayesinde kehribar tebihlerinizin doğallığını ve güzelliğini koruyabilirsiniz.

 

 

Daha fazla Tesbih modeli ve blog içeriği için web sitemizi ve blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

 

Etiketler: kehribar tesbih
Mayıs 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR