99'luk Tesbih Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

99'luk Namaz Tesbihleri Hakkında

99'lu Tesbih Biçimleri

Tesbihler, Biçimleri, tespih sayısı ve kullanım yöntemleri değişse de çeşitli dinlerde dini bir sembol olarak kullanılmıştır.  Tesbihin tarih ve kıtalar arasında uzun bir yolculuğu vardır.  Müslümanlıkta  99’lu tesbih, Allah'ın isimleri ile ilgilidir.Müslümanlar her namaz sonrası tesbihi, tekbiri ve övgüyü tamamlamak için toplamda yüz defa çekerler. Bunun dışında, Allah'ın güzel isimlerinin sayısına göre 66, 33 veya 99’lu tesbihleri de namaz sonrası kullanırlar.Tesbih boncuklarının dairesel şekli, ayrıca bir öneme sahiptir. Çünkü daire, evrenin birliğinin ve mükemmelliğinin ana sembolüdür. Bu kavram, Müslüman kültüründe yuvarlak boncuklu tespihin öneminin vurgulanmasında kilit rol oynamıştır.

Tesbih ve Müslümanlar

Tesbihi Müslümanların Hindistan'dan aldıklarına dair yaygın bir inanış vardır. Müslümanlar arasında özellikle ibadet amaçlı çok popüler olan tespih önceleri hurma veya çakıl taşlarından yapılıyordu.

 

Sonraları, tespih boncukları akik, firuze gibi değerli veya yarı değerli taşlardan yapılmaya başlanmıştır. Tesbihi ilk kullananların beş bin yıl önce Sümerler olduğu ve daha sonra diğer uygarlıklara yayıldığı söylenmektedir. Müslümanların kullandığı tespihlerdeki boncuk sayısı Allah'ın isimlerine göre (99) 33, 45, 66, 99 veya 101'dir ve kalan iki boncuk tespihn ayracıdır.

 

 

İlginizi Çekebilir: Zar Kehribar Benzetmesi 99'luk Namaz Tesbihi

 

99'lu Tesbih: 99’un Anlamı

99’lu tesbih ,  esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir  dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar.

99 ‘lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir. Yani kullanım ve taşıma kolaylığı açısından belirli bir ağırlıkta olması  uygun olur. Boncukların ağırlığı, şekli ve boyutu ile tespihin ağırlığı, boyutu ve toplam uzunluğu arasında orantılı bir ağırlık formülü bulunmaktır. Bu nedenle, başlangıçta üretimi için hammaddeler seramik malzemeler, ahşap, kemik veya yumuşak malzemeydi.

Daha sonra, tespih endüstrisinin gelişmesi ile ağır malzemelerden yapılmışlarsa da (özgül ağırlık), delme ve cilalama yöntemlerinin iyileştirilmesi ve boncukların boyutunun küçültülmesi ile mükemmel, göz alıcı tespihler Müslümanların kullanımına sunulmuştur.

99’lu tesbih modelleri  farklı renk seçenekleri ile karşımıza çıkıyor. Tesbihler, namaz sonrası kullanıma uygun malzemelerden  üretiliyor.

 

Tespih Kenti ekibi olarak bu yazımızda 99'lu tesbih hakkında bilinmeyenler, 99'lu tesbihin anlamı, Tesbih ve mülümanlar hakkında gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek için sayfamıza göz atabilirsiniz.

 

Etiketler: 99'lu tesbih, 99'luk tesbih, 99'namaz tesbihi
Nisan 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR