Doğal Kehribar İle Yapay Kehribar Arasındaki Fark Nedir?

Doğal Kehribar İle Yapay Kehribar Arasındaki Fark Nedir?

Doğal Kehribar Nedir?

Kehribar yarı saydam ve kolaylıkla kırılabilen bir fosildir. Doğal kehribar ufak cisimleri kendine çekme özelliği taşımaktadır. Doğal kehribarın orijinali fosil olarak kabul edilmektedir.Kehribar, doğada herhangi bir yapıda veya şekilde değildir. Kehribar malzemesi ağacın türüne ve salgılamış olduğu reçineye göre farklılık göstermektedir. Doğal kehribar renk olarak yarı saydam, saydam ve opak olarak doğada bulunmaktadır. Doğal kehribar mineral olmadığı için kimyasal olarak bir formülü yoktur. Doğal kehribar ayrıca %10 tuzlu suda yüzebilecek bir yapıdadır.

Doğal Kehribar Nerede Bulunmaktadır?

Doğal kehribar çıkarılan yerler Baltık Denize yakın olan Polonya ve Rusya gibi ülkelerin bulunduğu coğrafyadır. Dünya üzerinde kehribarın çıkarıldığı ve kehribarın çoğunlukla bulunduğu yer Rusya’dır. Doğal kehribarın %90’ı Rusya’da çıkarılmaktadır.Rusya’nın yanı sıra Ukrayna, İngiltere, Hollanda, Romanya ve İsveç gibi ülkelerde de yerin altında fosil şeklinde çıkarılmaktadır.Doğal kehribar özellikle Baltık ülkelerinde yani dünyanın kuzey bölgelerinde çıkarılmaktadır. Rusya özellikle en çok doğal kehribar çıkaran ülkedir. Yurt dışında kehribara amber denilmektedir. Sadece ülkemizde kehribar olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde kehribar pek çok ürüne dönüştürülerek çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Kehribar erkekler için bir aksesuar kadınlar için ise süs eşyaları olarak üretilmektedir.Kehribar taşı parlaklık ve renk açısından herhangi değerli bir taş ile kıyas edilemez.

 

Doğal Kehribarın Faydaları Nelerdir?

Doğal kehribar taşı eski Avrupa’da ilaç olarak kullanılmıştır. Anadolu ise doğal kehribar taşı koku malzemesi olarak kullanılmıştır.

Doğal kehribar taşı İbni Sina’ya göre pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle Eski Roma’da akıl hastalıkları, kulak, boğaz ve göz hastalıklarında doğal kehribar taşı kullanılmıştır. Doğal kehribar taşı önceki zamanlar tedavi amaçlı kullanılmış fakat günümüzde ise ziynet malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde özellikle kehribar taşını erkek için aksesuar olarak üretmektedirler. Ülkemizde kehribar taşını tesbih ürünlerinde görmeniz mümkündür. Kehribar taşının ayrıca faydalarını şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz.

  • Doğal kehribar taşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Sakinleştirici ve iyileştirici bir özelliğe sahiptir.
  • Romatizmal ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına fayda sağlamaktadır.
  • Kişilerin melankoliye düşmesini engeller ve ayrıca mutsuz ruh halinde çıkmalarına yardımcı olur.
  • Kişilerdeki negatif enerjiyi emerek ortadan kaldırmaktadır.
  • Ortama pozitif enerji vermektedir.
  • Doğal kehribar taşı vücuda değdiği anda bir ısı yaymaktadır. Bu sayede vücudun sağlığını korur.
  • Kehribar taşını sol bileğinize taktığınız zaman depresyonu önlemektedir.
  • Kehribar taşını ısıtıp vücudunuza koyduğunuz zaman soğuk algınlığını giderebilirsiniz.
  •  

İlginizi Çekebilir: Damla Kehribar Tesbihleri Tıkla İncele

 

Yapay Kehribar Nedir?

Yapay kehribarlar genellikle zar kehribar, ateş kehribar ve sıkma kehribar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kehribar çeşitleri kesinlikle doğal değil yapaydır.

Sıkma kehribar yapısı itibari ile içerisinde plastik malzemesi barındıran veya bunun yanı sıra yapay reçine bulunduran bir maddedir. İçeriğinde plastik olsa da plastikten biraz farklı bir yapıdadır. Bunun nedeni ise içerisinde fenol ve formaldehit kullanıldığı içindir. Kullanılan bu malzemeler ürünün direncini artırırken ısıya dayanıklı bir hale getirir. Ayrıca yapısı sertleşir ve bu sayede çekimi de güzelleşir. Sıkma kehribar yani yapay kehribar taşı ham madde olarak değerli değildir. Değerli olmamasının asıl nedeni ise içerisinde plastik barındırmasıdır. Sıkma kehribarda bulunan plastik kesinlikle naylon olarak anlaşılmamalıdır. İçerisine konulan plastik madde epoksi adı verilen kaliteli bir malzemedir. Sıkma kehribar içerisinde fenol ve formaldehit bulundurduğu için seri üretim olmuyor. Bu nedenle sertleşebilmesi için fırınlanması ve işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca işlendikten sonra kesilip biçilmesi ve şekillendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu işlemler sırasında işin içine haddinden fazla emek ve işçilik girmektedir. Sıkma kehribarlar sadece kehribara benzediği için kehribar olarak adlandırılmaktadır. Sıkma kehribarlar ilk olarak Osmanlı Sıkması taklidi olarak ortaya çıkmıştır.

 

Tespih Kenti ekibi olarak bu yazımızda Sıkma kehribar nedir? Sıkma kehribar nasıl yapılır? Doğal kehribar nedir? Yapay kehribar nedir? Kehribar taşı özellikleri nelerdir? Kehribar teşbih nasıl yapılır? Doğal kehribar nasıl anlaşılır? Yapay kehribar nasıl anlaşılır? Bütün kehribarlar aynı mıdır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek için sayfamıza göz atabilirsiniz.

Etiketler: yapay kehribar, doğal kehribar, doğal kehribar nedir, yapay kehribar nedir, sıkma kehribar, damla kehribar
Mayıs 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR